Teseum kleurplaten

6 mei 2020

Met de Teseum kleurplaten bekom je prachtige tekeningen. Kinderen komen bovendien meer te weten over de makers van onze kunstschatten.

Klaar met kleuren, schilderen of versieren?

Deel het resultaat met ons via instagram (@teseumtongeren of #teseumtongeren).
Of stuur je tekening vóór 31 augustus naar ons toe en ontvang een gadgetpakket met toegangsvoucher voor het hele gezin. Dit kan via post naar Museumkwartier 2 – 3700 Tongeren of via e-mail naar info@teseum.be. Vermeld duidelijk je naam, leeftijd (< 16 jaar) en adres.

Download hieronder een kleurplaat naar keuze:

MIDDELEEUWSE AMBACHTEN

1  BEELDHOUWER

Gebouwen uit de middeleeuwen zijn heel vaak versierd met beeldhouwwerken. De beeldhouwer had dé belangrijke taak om een verhaal uit te beelden. Veel mensen konden toen niet lezen en schrijven. Ze gebruikten verschillende materialen om de gebouwen te versieren: hout, metaal of steen.

▸ kleurplaat_BEELDHOUWER_Teseum

2  SCHRIJVER

Vandaag kan iedereen een boek schrijven en afdrukken. Ooit was dat anders en schreef men boeken met de hand. Begin er maar aan. Het is monnikenwerk. Je moet hiervoor heel veel geduld hebben. De monniken leerden in een speciaal gotisch schrift schrijven. Om de geschreven verhalen nog mooier te maken, werden de boeken met de hand verlucht. Dat wil zeggen dat iemand afbeeldingen bij de tekst tekende. Dat maakte alles lichter. Eigenlijk zijn dit de eerste kunstige stripverhalen.

▸ kleurplaat_SCHRIJVER_Teseum

3  EDELSMID

De edelsmid maakt sieraden, kunst- en gebruiksvoorwerpen in edele metalen zoals goud en zilver. Duizend jaar geleden was de edelsmid heel belangrijk in Europa en maakte hij de mooiste kunstvoorwerpen. Die kan je nog steeds bewonderen in het Teseum. Zonen leerden dit ambacht van hun vaders en groeiden zo uit tot echte edelsmeden. Ze begonnen als knecht en eindigden als meester. De edelsmid merkte zijn kunstwerk met een merkteken. Zo kon men in de middeleeuwen gemakkelijk te weten komen wie de maker was.

▸ kleurplaat_EDELSMID_Teseum

4  BORDUURSTER

Tongerse borduursters maakten in de middeleeuwen stoffen nog mooier door er met naald en draad afbeeldingen op te naaien. De ideeën voor de versieringen kwamen uit de natuur: granaatappels, distels, of andere planten en soms dieren. In sommige gewaden zit zelfs goud- en zilverdraad. De meeste versieringen tonen geometrische vormen. De kostbare stoffen, zoals zacht fluweel en zijde kwamen via Antwerpen uit Italië. Het duurde vroeger 6 dagen om van Tongeren naar Antwerpen te reizen.

▸ kleurplaat_BORDUURDSTER_Teseum

ROMEINSE AMBACHTEN

5  SCHILDER

Rijke Romeinen hielden van muur- en plafondschilderingen in hun huizen. Deze schilderingen noemen we fresco’s. De naam fresco komt van het Italiaanse woord voor ‘vers’. De Romeinen schilderden graag heel realistisch. Dat wil zeggen dat hun muurschilderingen levensecht lijken. Ze schilderden verhalen, de natuur, ‘doorkijkjes’ op landschappen, dingen uit het dagelijkse leven en mensen. Soms schilderden ze ook goden en helden.

▸ kleurplaat_SCHILDERS_Teseum

6  STEENKAPPER

De beste bouwers uit de geschiedenis zijn misschien wel de Romeinen. Ze bouwden bruggen, havens, wegen, tempels en huizen. Ook in Tongeren. Toen ze hier voor het eerst kwamen wonen, bouwden ze houten huizen. Later woonden ze in stadswoningen uit steen en leem (een soort klei). Romeinen vonden het beroep van steenkapper niet zo belangrijk. Het waren meestal armen en slaven die de stenen kapten in de juiste bouwvorm.

▸ kleurplaat_STEENKAPPER_Teseum

7  GLASBLAZER

Glazen voorwerpen kan je in vormen maken of blazen. Al rond 1500 voor Christus maakten de oude Egyptenaren glas. Zij gebruikten hiervoor speciale mallen of boetseerden het. 1400 jaar later vond iemand het glasblazen uit in het Nabije Oosten. De Romeinen verspreidden het glasblazen over een groot gebied en zo kwam het ook bij ons terecht. Het glas werd versierd met stekels, knopjes, deuken of een speciale kleur. Ook in Tongeren vonden archeologen prachtige bekers, vazen en wijn- en oliekannetjes uit glas, vaak in Romeinse graven.

▸ kleurplaat_GLASBLAZER_Teseum


Illustraties door Nick Timmermans