Teseum open voor publiek

14 juni 2016

De museumsite aan de basiliek opende op zaterdag 4 juni de deuren voor het grote publiek. Nadat ze lange tijd achter gesloten deuren werden bewaard, worden de kerkschatten voortaan in al hun pracht en praal onthuld.

Tijdens de openingsplechtigheid kregen burgemeester Patrick Dewael en minister-president Geert Bourgeois de gouden toegangssleutel overhandigd van een engel. Daarna stonden de kunstobjecten schitterend te wachten om de talrijke bezoekers te verwelkomen. We spreken dan over een van de rijkste en oudste collecties van de Lage Landen. Uniek, met stukken die pronken op de Vlaamse topstukkenlijst. De collectie omvat kunstobjecten van de zesde tot en met de twintigste eeuw.

In het Teseum staan maar liefst 259 objecten opgesteld. Hoe kwamen ze in Tongeren? Wie zorgde ervoor? Wat betekenen ze? Het antwoord op deze vragen krijg je via een multimediaguide. Ook kinderen en jongeren maken kennis met de kerkschatten, weliswaar op een coole en hedendaagse manier.

De kloostertuin kreeg een volledig nieuw en modern uitzicht. Het is een labyrint van buxus, stenen zitblokken en een kabbelende waterpartij.

Het openingsweekend van 4 en 5 juni lokte 750 bezoekers naar het nieuwe Teseum. Ze konden genieten van de prachtige kerkschatten en tuinconcerten. En kinderen woonden de workshop bij. Het concert van zaterdagavond met ClubMediéval in de sfeervol verlichte kloostergang kon rekenen op honderd luisteraars.

Foto’s: Henri Savenay