Museumthema’s

Het museum is ingedeeld in verschillende thema’s, elk boeiend om de kerkschat van Tongeren te kunnen ontdekken.

Het vroege christendom in Tongeren

In het begin van de tentoonstelling ontdek je het ontstaan van het christendom in de Romeinse Civitas Tungrorum.

De schatkamer

Het hart van de Tongerse schatkamer toont je kostbare reliekhouders, gewaden en zilver en goud vaatwerk. Ontdek de details van de objecten die hun eigenheid en opmerkelijke geschiedenis weergeven.

De historische kerkschat

Van de reliekentoning in 1516 in Tongeren is een bijzonder document bewaard: een toningsformulier. Dit formulier konden pelgrims als aandenken kopen tijdens een reliekentoning. De reconstructie van dit toningsformulier kan je bekijken in de historische schatkamer.

Kapittel en Kanunniken

Wie bracht de kerkschat bijeen? Wat is een kapittel en wie waren de kanunniken? Een antwoord op deze vragen krijg je bij het thema Kapittel en Kanunniken.

Liturgie

Een van de functies van de kerkschat is haar gebruik tijdens de liturgische rituelen. Het 15de-eeuwse handschrift ‘Liber Ordinarius’ was in Tongeren een onmisbare handleiding voor het goede verloop van de liturgie. Dit boek is nog steeds bewaard in het Teseum.

Het muziekleven in Tongeren

Een echte must tijdens je bezoek is de ‘muziekbox’. Waan je even in het muziekleven van het middeleeuwse Tongeren en bekijk en beluister de eeuwenoude muziekboeken.

Relieken en Heiligen

Binnen het Katholicisme neemt heiligenverering een belangrijke plaats in. Wandel tijdens je bezoek langs Tongerse beeltenissen van enkele Heiligen.

Processiecultuur en Mariadevotie

Het museumverhaal eindigt bij de Kroningsfeesten, een mooie brug tussen verleden en heden.