Tongerse stukken in expositie te Parijs

28 oktober 2019

Van 24 oktober tot en met 20 januari loopt in het Musée de Cluny, le Monde Medieval, in hartje Parijs de tentoonstelling ‘L’art en broderie au Moyen Age’. Twee textilia uit de collectie van onze schatkamer staan er tentoongesteld. Een aalmoezenbeurs uit de 13de eeuw met een patroon van de wapenschilden van Engeland, Brabant-Limburg en Navarra en een beurs van begin 14de eeuw dat aansluit bij het thema van de ridderlijke hoffelijkheid.

Borduurwerk met zijdedraad, goud en zilver is een van de kostbaarste en meest prestigieuze kunst van de middeleeuwen. En toch … de meeste werken zijn vandaag ongekend. Het museum van Cluny heeft een van de mooiste collecties borduurwerk uit de 12de tot 16de eeuw ter wereld. Deze tentoonstelling is de unieke gelegenheid om de collectie in dialoog te laten gaan met andere meesterwerken uit internationale collecties.

De tentoonstelling neemt je mee naar de belangrijkste borduurproductiecentra. Het geeft ook een zicht op de rol die middeleeuws borduurwerk speelde vanuit een artistiek en sociaal oogpunt. Technieken, productieprocessen en de relaties tussen borduursters, schilders en handelaren zijn de verschillende thema’s die aan bod komen.

meer info: https://www.musee-moyenage.fr/