Schatkamer

Tongeren fascineert met haar religieus en waardevol verleden. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk één van de grootste en rijkste kunstschatten uit de Lage Landen.

Verschillende reliekhouders, het edelsmeedwerk, de middeleeuwse koorboeken en de zeldzame reliekbeursjes zijn topstukken.

Deze kerkschat herontdek je in het Teseum. De waardevolle voorwerpen zijn het middelpunt van de tentoonstelling. Je krijgt zo meer inzicht over hun functie, betekenis en gebruik.

De verschillende museumthema’s nemen je mee naar het fascinerende verhaal achter de schatten.

Teseum: schatkamer

Macht en aanzien

De kern van de kerkschat bestaat voornamelijk uit relieken. Dat zijn overblijfselen van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest. Het bezit van relieken was een bewijs van de ouderdom van een kerk en bekrachtigde haar macht en aanzien.

Toning van de kerkschat

De kerkschatten in Tongeren werden sterk vereerd. Zo verlieten de belangrijkste relieken af en toe de schatkamer om aan het publiek getoond te worden. De belangrijkste publieke reliekentoning vond om de zeven jaar plaats tijdens de heiligdomsvaart. Voor het gewone volk was dit een unieke gelegenheid om een glimp van de heilige relieken op te vangen. Deze zogenaamde toningen lokten dan ook veel pelgrims naar Tongeren.

Teseum treasury