Schatkamer - Teseum

Schatkamer

Tongeren fascineert met haar religieus en waardevol verleden. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk één van de grootste en rijkste kunstschatten uit de Lage Landen. Deze kerkschat herontdek je in het Teseum.


Interactief museumavontuur

De waardevolle kunstvoorwerpen zijn het middelpunt van de tentoonstelling. Je krijgt via een multiamediagids meer inzicht over hun functie, betekenis en gebruik. De verschillende museumthema’s nemen je mee naar het fascinerende verhaal achter de schatten.


Macht en aanzien

De kern van de kerkschat bestaat voornamelijk uit relieken. Dat zijn overblijfselen van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest. Het bezit van relieken was een bewijs van de ouderdom van een kerk en bekrachtigde haar macht en aanzien.


Toning van de kerkschat

De kerkschatten in Tongeren werden sterk vereerd. Zo verlieten de belangrijkste relieken af en toe de schatkamer om aan het publiek getoond te worden. De belangrijkste publieke reliekentoning vond om de zeven jaar plaats tijdens de heiligdomsvaart. Voor het gewone volk was dit een unieke gelegenheid om een glimp van de heilige relieken op te vangen. Deze zogenaamde toningen lokten dan ook veel pelgrims naar Tongeren.

Schatkamer van het Teseum, kinderparcours