Het museum is geopend

Toren

De basiliektoren pronkt vanaf de zomer opnieuw in het Tongerse landschap, volledig gerestaureerd en in topconditie! Voor het eerst in zijn geschiedenis krijgt het brede publiek toegang tot de toren. De beklimming langs de zolders van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de binnenruimtes van de toren met de beiaard is ronduit uniek. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over het Haspengouwse landschap.

Kerkbelfort

Aan de bouw van de toren begon men in 1442. De stad trok hem op als belfort. Hij combineerde eeuwenlang de functie van zowel kerktoren als uitkijktoren. Het was een uitzonderlijke situatie in de Lage Landen maar illustreert de verbondenheid van de stedelijke en religieuze macht te Tongeren. Na de verwoestende brand in 1677 kon het stadsbestuur het herstel van de toren niet betalen en zo werd het Onze-Lieve-Vrouwekapittel eigenaar. Het Tongerse belfort behoort tot de UNESCO werelderfgoedlijst samen met de andere belforten in België en Frankrijk.

Er galmt muziek uit de toren

De klokken waren het signaalinstrument in het middeleeuwse stedelijke landschap. Ze markeren niet alleen de tijdsindeling, maar dienden ook als signaal bij ceremoniële en kerkelijke gelegenheden of bij het slaan van alarm. De vroegste vermelding van klokken in de Onze-Lieve-Vrouwekerk dateert uit 1204.

Vanaf de 15de eeuw ontstond in de Zuidelijke Nederlanden het musiceren op klokken. Deze instrumenten zorgden voor een specifieke ‘couleur locale’. Het eerste klokkenspel te Tongeren dateert uit 1586. De beiaard werd tot tweemaal toe vernield door branden. Einde 18de eeuw kwam er een derde beiaard. Deze telt vandaag 49 klokken. De Belgische beiaardcultuur is in 2014 officieel erkend door UNESCO als immaterieel werelderfgoed. Beiaardiers passen hun kunst aan de hedendaagse tijd aan, wat zorgt voor een groeiende populariteit van het instrument.

Beklimming

Na de eerste beklimming via de historische wenteltrap kom je in de zolders van de basiliek terecht. Hier maak je een kleine uitstap naar de galerij op 10 meter hoogte, met een prachtig zicht op het Stadhuisplein en de Grote Markt. Daarna begeef je je naar de torenzaal. Van hieruit beklim je een nieuwe trapconstructie langs de klokkenstoel van de beiaard tot de top van de toren.